Bu resim parlak bir çörek gibi görünebilir, ama aslında kendi güneş sistemimizdekinden daha büyük olan bir kara deliğin başarıyla elde edilen ilk görüntüsüdür. Bunu astrolojik olarak nasıl anlayabiliriz?
Elbette astrolojik olarak gezegensel konumları başka bir astronomik olaya yükleyemiyoruz. Öbür türlü bir kara deliğin Güneş, Ay ve diğer gezegenlerin kendi astrolojik doğasına sahip olması gerekirdi. Nasıl olması gerektiğini bilmiyorum ama kara delikler konusunu bir tür astrolojik bağlamda anlamanın bir yolu olduğunu düşünüyorum.
Samanyolu galaksisinde merkezde süper bir kara delik var. Bizim bakış açımıza göre, yerel kara deliğimiz, 26 drc Yay boylamında yer alıyor. İlginçtir ki, gezegenlere dair anlayışımız bu dereceye yaklaşan geçişlere bağlı görünüyor.
Einstein’ın alan denklemlerini esasen karadeliğin özelliklerini tanımlayan ve kesin cevaplarla çözen ilk kişi Karl Schwarzschild oldu. Bunu, I. Dünya Savaşı’nda savaşırken yaptı! Einstein’a 22 Aralık 1915’teki çözümlerini anlatan bir mektup gönderdi. Mektubunda “Gördüğünüz gibi, savaş beni ağır silah ateşine rağmen, düşüncelerinizin dünyasına çekilmeme neden olarak her şeyden uzak tuttu” der. Karl Schwarzschild, 27 drc Yay burcundaki Mars’da doğdu ve o gün transit Güneş, 29 drc Yay burcundaydı. Birkaç gün önce Güneş-Merkür 26 drc Yay burcunda kavuşmuştu.
Bu sevimli bir tesadüf olarak reddedilebilir olmasına rağmen, tekrarlar devam ediyor.
David Finkelstein, Schwarzschild yarıçapını “karanlık yıldız” olarak adlandırdıkları şeyin olay ufku olarak tanımlayarak kara delik fiziğinde bir sonraki atılımını yapan kişidir. David Finkelstein, 19 Temmuz 1929’da Satürn’ün 25 drc Yay’dayken doğdu. İlk makalesini 15 Mayıs 1958’de Satürn dönüşünde, kendi galaksimizin kara deliğinden sadece 1 derece ötesindeyken yayınladı.
Carl Sagan, 28 Eylül 1980’de, Neptün’ün 20 drc Yay burcunda olduğunda, kendi galaksimizin kara deliğinin boylam derecesine doğru ilerlerken, popüler olan “Cosmos” belgeseliyle kara delikleri yeniden popülerleştirdi. Birkaç yıl sonra 1988’de Stephen Hawking, kara delikler gibi astronomik fenomenleri yeniden popülerleştiren “Zamanın Kısa Tarihi” adlı kitabını yayınladı. Satürn ve Uranüs, 24 drc Yay-1 drc Oğlak arasında, kendi galaksimizin kara deliğinin boylamsal derecesini geçtiler.
Peki karadeliğin ilk başarılı görüntüsüne ulaştığımız şu anki haberde ne gerçekleşiyor? Görüntüyü yakalayan Event Horizon Teleskobu sadece bir teleskop değil, aynı zamanda karadeliğin görüntüsünü üretmek için özel olarak tasarlanmış küresel bir teleskoptur. Bu proje 2006’da, Pluto’nun 24-26 drc Yay arasında, kendi galaksimizin kara deliğinin yakınında bulunduğu bir yıl başladı. Ve şimdi görüntü bugün 10 Nisan 2019’da Jüpiter’in 24 Yay’da olduğunda yayınlandı. Bu yüzden genel olarak kara delikler için, 26 drc Yay’daki yerel kara deliğimizin önemli bir durumun yaratılabileceğini düşünüyorum.
Patrick Watson, patrickwatsonastrology.com
Çeviren: Gülden Bulut