Pluto Güneş’e en uzak coğrafyada konumlanmış, arkasında Güneş sisteminin artıklarını barındıran bir gezegendir. Gezegenler sınıfından çıkarılmış, istenmeyen gökcismi ilan edilmiş Pluton’a pek de iyi davranılmamıştır. Merkür kadar küçük bir gezegendir ama 1930 yılında keşfedildiğinde Güneş sisteminin üç kat daha genişlediği ortaya çıkmıştır. Astrolojik olarak değerlendirildiğinde de benzer bir etki yaratır: Kişinin derinlere hangi duygu ve düşünceleri ittiğini, neyi savaşını verdiğini anlatır.
Satürn ötesi gezegenler (Uranüs, Neptün, Pluton) aslında kişisel etkilerinden çok toplumun dinamiklerinde yarattıkları değişimleriyle ünlüdürler. Dünya sürekli yeni bir döneme evriliyor. Taşıyıcı toplayıcılıktan sabit yerde yaşam formülüne geçmiş insan, zaman içinde sanayi devrimiyle kapitalizmin zenginleştirici ama bir o kadar tüketen tuzağına düşmüş, şimdilerdeyse insanın makineyle ve dijital dünyayla işbirliği ön planda. İşte bu geçişleri yorumlarken kolektif gezegenleri irdelememiz gerekiyor.
Pluton’un döngüsü yaklaşık 248 yıldır. Yörüngesi, güneş sistemi yörüngesine tutulum düzlemine 17 derece açı yapması nedeniyle bir burçta ortalama olarak 20-30 yıl kalarak zamana yeni bir çentik atar. Ocak 2024’ten 2044’e kadar Pluto Kova burcunda seyrine devam edecek. 11 Haziran’a bir kez daha Oğlak burcunda geri hareketiyle birlikte eskiye dair son dokunuşları yaptıktan sonra 19 Kasım 2024’te artık Kova burcundan çıkmayacak. Aslına bakılırsa 23 Mart 2023 ile 11 Haziran 2023 tarihleri arasında Pluton Kova burcunua girerek küçük bir şov yapmıştı. 6 Haziran’da Apple sanal gerçeklik gözlüğünü tanıttı. Gelecek dünyanın şifreleri de tam bu günlerde saklı.
Kova burcu, ilerlemeyi ve toplumsal bilinçte yeni bir sıçramayı anlatır. Geçmişe bakmak yeterli:
Plüton 1286-1308 yılları arasında Kova burcundayken, Rönesans’a bir adım kalmıştı. Bunun için gerekli değişimler bu zaman aralığında oldu, bilimde yenilikler bu sürece denk gelir: Bu dönemdeki teknolojik gelişmeler Avrupa’da da yankı buldu, kültürel ve ekonomik gelişmelere neden oldu. Ve 14. yy ile 17.yy arasında Rönesans ile birlikte yepyeni bir dünyaya uyandık. Ayrıca 1300’lü yıllarda dünya soğumuş ve küçük bir buzul çağıda yaşanmıştı.
Son olarak Pluto 1778 ile 1798 yılları arasında Kova burcundaydı. Bu süre zarfında Fransız Devrimi hareketi Avrupa’yı kasıp kavurdu. Sanayi devrimi hızlandı. Bir sürü bilimsel gelişmeler de gerçekleşti; 1790’larda telgraf icat edildi. Kara deliklere ilişkin ilk teori 1780’lerde yayımlandı. Uranüs Pluto Kova geçisi sonunda 1781’de keşfedildi.
Ve şimdi Ocak 2024 itibariyle yeni bir dönem başlıyor. Yapay zeka artık bir yaşam biçimi olarak hayatımıza girmeye hazırlanıyor. Büyük ihtimalle 20 yıl sonra Plüton Balık burcuna geçtiğinde artık kullanımı o kadar çok artmış olacak ki, o dünyayı tasavvur etmek şimdiden oldukça ütopik. İlk başta üstün bir yapay zekanın 50 yıl alabileceği konuşuluyordu. Ama şimdi Open AI’nın gizli projesi Q-Star konuşuluyor. Kavrama ve öğrenme yeteneği geliştirilmiş yapay zeka her an karşımıza çıkabilir. Yeni dünyaya hazırlıklı olalım!
Gülden Bulut, 2024
Her hakkın saklıdır.